Waarom een Paardenbloem?

Een paardenbloem staat symbool voor de vervulling van wensen en het uitkomen van dromen...

Het verhaal

Er was eens een paardenbloem. Ze stond tussen de andere paardenbloemen in een glooiend weiland, met aan de rand ervan grote zonnebloemen. De meeste paardenbloemen in de wei droomden ervan om een zonnebloem te zijn. Van zodra de zon opkwam probeerden ze hun stengel te rekken om wat meer op een zonnebloem te lijken. Ze rekten en strekten, maar stelden ontmoedigd vast dat ze er tóch nog niet waren. Tegen de middag al waren ze zo uitgeput dat ze hun kopjes lieten hangen. Krachteloos waren ook hun pluisjes. Zelfs met stevige bries kwamen ze niet verder dan een paar meter… Deze paardenbloem echter opende bij zonsopgang haar hele bloemenhart voor alweer een dag van intens paardenbloem zijn. Ze was de meest stralende paardenbloem van het hele weiland. Volkomen in harmonie met zichzelf en haar omgeving. Haar gouden blaadjes transformeerden zich tot krachtige pluizensterren. Een zweempje wind nam de witte pluizen mee, ver weg! In het glinsterende zonlicht reisde deze paardenbloem haar wensen achterna. Hoger en verder dan ooit een zonnebloem zou komen.

Symboliek van de Paardenbloem

Emotionele weerbaarheidEen paardenbloem gedijt ook in moeilijke omstandigheden, vandaar dat ze algemeen wordt geassocieerd met de kracht om uit te stijgen boven de uitdagingen van het leven.

Verder staat de paardenbloem voor:

  • Het vermogen om zowel emotionele als fysieke kwetsuren te helen
  • Intelligentie, voornamelijk op emotioneel en spiritueel vlak
  • De warmte en de kracht van de opgaande zon
  • Overlevingskracht die uitdagingen en problemen trotseert
  • Langdurig geluk en vreugde
  • Je wensen in vervulling doen gaan

Vanuit meer metafysische invalshoek:

De paardenbloem wordt soms beschouwd als het symbool, dat er aan herinnert dat alles uit één universum voortkomt en alles met alles samenhangt. En dat ieder zijn eigen belangrijke, onmisbare functie heeft in het geheel. De bloem symboliseert de stralende zon. De pluizenbol symboliseert de volle maan. De losse zaadpluizen symboliseren de sterren.

 

Bronnen: www.flowermeaning.com
www.natuurverhalen.nl