"Beweging is de taal van ons eigenlijke instrument, het lichaam: een instinctieve, intuïtieve, niet te vermijden spiegel die de mens laat zien zoals hij is." Matha Graham - danspedagoge

Wat is Danstherapie en Bewegingstherapie?

Creatieve therapie heeft ook een lichaamsgerichte basis. Bij lichaamsgerichte therapie begeleidt de therapeut je om te luisteren naar wat je lichaam aangeeft en om daarmee aan de slag te gaan. Dat brengt je snel tot de essentie, zonder rationeel te moeten weten wat de oorzaak is of hoe je het kan oplossen. Bij danstherapie en bewegingstherapie staat de relatie tussen beweging en emoties centraal. Danstherapeuten geloven dat lichaam en geest met elkaar in dialoog staan. Bewuste en onbewuste bewegingen symboliseren wat er in je omgaat en kunnen dan ook helpen om jezelf beter te begrijpen.

Hoe werkt Danstherapie en Bewegingstherapie?

Dans- en bewegingstherapie maakt gebruik van verandering en/of verwerking via het lichaam, de beweging en de dans. Dans- en bewegingstherapie gebruikt de verschillende elementen van de dans: het inzetten van het lichaam (Body), het ruimtegebruik (Space), het lichaam vorm gegeven binnen de ruimte en tegenover de ander (Shape), en de intentie van de bewegingen (bijv. de mate waarin er spanning aanwezig is in het lichaam - Effort). Effort vertelt ons iets over de emotionele drijfveren achter de beweging. Je lichaam als landkaart, in alle lagen van je bewustzijn, van binnen en van buiten, fysiek, emotioneel en intellectueel. Via jouw authentieke lichaamstaal vind je wegwijzers op het pad naar je authentieke, kwetsbare, gepassioneerde en instinctieve Zelf.

Voor wie is Dans- en Bewegingstherapie?

Dans- en bewegingstherapie/coaching is een behandelvorm geschikt voor mensen van alle leeftijden met hulpvragen rond sociale, emotionele, cognitieve en/of psychische problemen of ieder die meer lichaamsbewustzijn wenst te verwerven. Er is geen enkele vorm van danservaring vereist en de sessie kan zowel individueel als in groep plaatsvinden.

Waarom Dans- en Bewegingstherapie?

  • Om meer zelfvertrouwen en je zelfbeeld te ontwikkelen
  • Om meer verbinding te krijgen tussen lichaam en geest
  • Omdat we soms zaken voelen waar we niet altijd woorden voor hebben
  • Om meer lichaamsbewustzijn te verwerven
  • Om je bewegingsrepertoire uit te breiden
  • Om via beweging, (ge)voelen(s) ervaren  en leren benoemen
  • Om gevoelens  een plaats te geven
  • Om flexibeler in het leven te staan 
  • Om  probleemoplossend vermogen uit te breiden