Aromazorg is gebaseerd op aromatherapie. Hierbij wordt gebruik gemaakt van pure etherische of essentiële oliën, die werden gewonnen uit planten door distillatie of koude persing. Dergelijke essentiële oliën kunnen uit verschillende delen van een plant worden gehaald: de bloesem, de bloem, de vrucht, het zaad, de bladeren, de schil, de wortels of het hout. Er bestaat een zeer uitgebreid aanbod aan dergelijke essentiële oliën. Aroma’s kunnen op verschillende manieren worden toegepast. Dat varieert van inhalatie, verstuiving, lokale toepassing via een crème, verdamping, massages, in baden en in douches. 

Etherische oliën kunnen op tal van manieren gebruikt worden: je kan het ruiken via de neus of in een aangepaste olie aanbrengen op de huid zoals bij een aromamassage.  De snelste opname gebeurt via de reukzin. We nemen de geur dan waar via het neusslijmvlies. Via de zogeheten bulbus olfactorius die zich onderaan onze hersenen bevindt, legt het verder zijn weg af tot in het limbische systeem van de hersenen. Dit limbisch systeem bestaat uit verschillende onderdelen en is betrokken bij emotie en motivatie. Elke olie brengt een welbepaalde geur met zich mee. Geuren kunnen erg verschillende psychologische reacties uitlokken. Afhankelijk van de gebruikte geur kan er een rustgevend, een opwindend of een relaxerend gevoel opgeroepen worden. Uit onderzoek blijkt dat aromatherapie een positieve impact heeft op slaapproblemen, agitatie en weerstand tot zorg bij mensen met dementie. 

Aromatherapie massage is een holistische massage doordat ze zowel op de geest en de gemoedstoestand als op het lichaam van de mens inwerkt. De essentiële oliën hebben immers een tweevoudige werking.

Enerzijds werkt het inhaleren van de geur (het aroma) in op het onderste deel van de hersenen dat het centrum is voor emotieverwerking (het limbisch systeem van de hersenstam). Onbewuste gevoelens zijn in dit limbische systeem opgeslagen en we kunnen ze met essentiële oliën losmaken en veranderen. De aroma’s van de essentiële oliën beïnvloeden dus de psyche van de mens en zorgen daarbij voor het herstel van ons psychisch evenwicht. Zo kunnen ze een positieve werking hebben bij tal van emotionele problemen zoals depressie, angst, nerveuze spanningen, woede, lusteloosheid, verdriet, overgevoeligheid, ongeduld, irritatie,  paniek, … Uiteraard is het achterhalen van de oorzaak van de onderliggende emotie van belang. Indien je dit wenst kunnen we daar ook aan werken.

Anderzijds worden de essentiële oliën via de massage opgenomen door de huid, waardoor de werkzame stoffen rechtstreeks via de huid in de bloedbaan terecht komen. Hierdoor kunnen therapeutische effecten ontstaan bij huidproblemen en bij problemen op het vlak van de verschillende lichaamsstelsels (met name het zenuwstelsel, het spijsverteringsstelsel, het ademhalingsstelsel, bloed- en lymfestelsel, immuniteit, spier- en beenderstelsel, de urinewegen,                                    het endocriene stelsel, …)